Όπλα

Στο άθλημα της ξιφασκίας υπάρχουν τρία όπλα: το ξίφος μονομαχίας (Α), η σπάθη (Β) και το ξίφος ασκήσεως (C).

Η διάκριση βασίζεται τόσο στη μορφή του σπαθιού όσο και στην επιφάνεια-στόχο που θεωρείται έγκυρη και διαφέρει στα τρία όπλα. Κατά τη διάρκεια του ατομικού ή ομαδικού αγώνα, οι παίκτες προσπαθούν να πετύχουν τον απαραίτητο αριθμό χτυπημάτων για να κερδίσουν, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν τα χτυπήματα των αντιπάλων με επιδέξιες κινήσεις.

• ΞΙΦΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ (ΦΛΕΡΕ)

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα στο ξίφος ασκήσεως ο έγκυρος στόχος είναι η πορτοκαλί επιφάνεια του ξιφομάχου, δηλαδή ο κορμός και μια μικρή επιφάνεια στη μάσκα. Ο πόντος δίνεται με τη μύτη του σπαθιού αφού ασκηθεί ελάχιστη δύναμη εκεί ώστε να πιεστεί το κομβίο που υπάρχει. Το ξίφος ασκήσεως έχει συνολικό μήκος 110 εκατοστά, και μήκος λάμας 90 εκατοστά. Το ολικό βάρος του ξίφους ασκήσεως είναι μικρότερο από 500 γραμμάρια.

• ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ (ΕΠΕ)

Στο ξίφος αυτό, η έγκυρη επιφάνεια είναι σε οποιοδήποτε σημείο του ξιφομάχου, από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, όπως βλέπουμε στην εικόνα. Και σε αυτό το όπλο ο πόντος δίνεται με τη μύτη του σπαθιού, όπως και στο ξίφος ασκήσεως. Το ξίφος μονομαχίας έχει μήκος 110 εκατοστά. και μήκος λάμας 90 εκατοστά. Το ολικό βάρος δεν ξεπερνά τα 770 γραμμάρια.

• ΣΠΑΘΗ

Στη σπάθη, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, ο έγκυρος στόχος είναι η πορτοκαλί επιφάνεια, δηλαδή ο κορμός, τα χέρια και το κεφάλι. Η βασική του διαφορά σε σχέση με τα άλλα όπλα είναι ότι δίνεται πόντος και με την κόψη του σπαθιού εκτός από τη μύτη. Η σπάθη έχει βάρος μικρότερο από 500 γραμμάρια, ολικό μήκος 105 εκατοστά και μήκος λάμας 88 εκατοστά. 

• Και στα τρία όπλα ο προστατευτικός εξοπλισμός αποτελείται από τη μάσκα, το γάντι, τη στολή (βέστα, παντελόνι), το επιστήθιο (φοριέται μέσα από τη βέστα). Στο ξίφος ασκήσεως και στη σπάθη, πάνω από τη βέστα φοριέται μεταλλικό γιλέκο που χαρακτηρίζει την έγκυρη επιφάνεια και είναι κατασκευασμένη από ύφασμα με μεταλλική κλωστή. 

• Οι αγώνες της ξιφασκίας διεξάγονται σε ένα μεταλλικό υλικό που ονομάζεται πίστα. Το πλάτος της είναι 1,5 με 2 μέτρα. Το μήκος της πίστας είναι 14 μέτρα.